o životě včera dnes a zítra

Pánové, proč se navážíte do mojí ženy?

3. 4. 2015 21:13
Rubrika: Nezařazené

Pánové, proč se navážíte do mojí ženy?

...

Ano, věří v Boha, a co má být?

...

Dobrá, můžete si o tom promluvit se mnou.

...

Chápu, dneska je jiná doba a Vám se možná zdá, že nepotřebujeme víru ani církev. Pravděpodobně jste vyrůstali v prostředí, které Vám poskytovalo pocit, že věřit je přežitek, a necítíte žádný vztah k Bohu. To Vás ovšem ještě neopravňuje k tomu zraňovat někoho, kdo v Něj věří.

...

Ano, křesťanství vychází z Bible a tam se občas píše o věcech, které se zdají být nepřípustné. Uvědomte si, že i pro člověka věřícího je těžké některé věci z této knihy pochopit, protože byla psána v určitém kontextu. Někdo věnuje celý svůj život tomu, aby mohl tyto věci studovat a vysvětlit ostatním. Není možné vytrhnout jednu větu z kontextu, vybrat si jeden citát, a na jeho základě odsoudit celou církev.

...

Aha, jde Vám o to, že církev páchá zločiny a že by tedy bylo lepší, kdyby neexistovala? Ano, máte pravdu v tom, že lidé v církvi, kteří získají určitý vliv, mohou chybovat. Dělají občas špatné věci a bude tomu tak i v budoucnosti. S tím já ani Vy nic nezmůžeme. Zrušili byste tedy církev úplně? Ano? Já Vás chápu, ale uvědomte si, že to je instituce, která existuje již tisíce let. Něco takového asi má nějaký smysl. Představte si, že byste skutečně měli tu moc a církev ze dne na den zrušili. Zbavili byste se možná jednoho problému. Dokážete však říct, kolik dalších, nových problémů, by tím vzniklo?

...

Nechápejte mě špatně, já nejsem křesťan a naprosto chápu Váš postoj.

...

Proč obhajuji církev? Já ji neobhajuji, jenom se snažím vnímat svět kolem sebe takový, jaký skutečně je. (A bráním svoji ženu.)

...

Dobře, máte na víru jiný pohled než moje žena, ale to přece neznamená, že na ni musíte útočit. Vždyť i slovy můžete zraňovat.

...

Máte pravdu, lidé kteří se neshodli s církví, byli v minulosti mnohdy pronásledováni, dokonce zabíjeni. Navrhuji Vám toto: Když už tedy cítíte, že jste na druhém břehu, zkuste křesťanům ukázat, že můžete být lepší, než byla církev ve Vámi zmíněných případech. Ukažte, že dokážete naslouchat druhým a pochopit je.

...

Souhlasím s Vámi, kdyby byli všichni lidé v naší společnosti kupříkladu zarytí katolíci, tak by to mohlo dopadnout špatně. Možná církev potřebuje právě Vás – opozici, která by ji kritizovala, ale ta kritika by měla být konstruktivní a smysluplná.

...

Ano, přesně tak, je naprosto zbytečné se do někoho navážet kvůli jeho víře, nakonec na tom přece tolik nazáleží. Jsem vděčný za to, že jsme našli společnou řeč.

Zobrazeno 580×

Komentáře

Martin Múčka (Smile)

inspirativní... kdo to řekl? :)

TomNavrátil

Všechny texty na mém blogu, není-li uvedeno jinak, jsou mým vlastním výtvorem.

Martin Múčka (Smile)

máš můj respekt! :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio